01

nedjelja

srpanj

2012

Tajkunova tajna

Čovjek u crnom odijelu, crnoj košulji i s crnom kravatom je polako spremao dokumente u torbu. Obrijanu glavu mu je krasilo nekoliko bijelih polumjeseca, uspomena na djetinjstvo. Namršteno pogleda prema Zdenku , a kad im se pogledi susretnu, licem mu se razlije usiljeni osmijeh.

Bit će teško, ali moramo dobiti taj kolač – reče zatvarajući torbu i gazeći preko debelog saga prema vratima.
Zdenko ne odgovori. Podigne slušalicu i naredi Dolores da ga spoji sa ženom. Za par trenutaka zažmirka svjetlo na aparatu.
Jesi zaboravila na večeras ? I bolje ti je da nisi. Čekaj me kako smo se dogovorili. Eto mene za desetak minuta.
Dvorišna se vrata bešumno otvore , automobil se polako spusti nizbrdicom i nestane pod zemljom. Dobaci čuvaru ključeve i reče mu da malo pregleda auto. Ujutro putuje. Uđe u lift zviždućući bez sluha.
Dva kauča od bijele kože su stajala na sred velike prostorije i bili okrenuti prema staklenom zidu kroz kojega se vidio bazen. Zdenko otključa sef, stavi u njega aktovku, ključeve baci na kauč i strgne kravatu istežući vrat kao da se oslobađa omče. Skine odijelo i zelenkastu košulju i nemarno ih baci na kauč. Započne pjevušiti pjesmu o Marici kojoj upravo stiže.Tiha je sobarica skupljala odbačenu odjeću.
Zdenko uzme ključeve i uputi se preko prostorije još uvijek pjevušeći. Kad s tapeta zagazi na parkete, posklizne se i padne. Bijesno je čupao čarape s nogu psujući gospoštinu i svoju ženu koja ga nije htjela poslušati i staviti tepison od zida do zida. Teško ustane i uputi se prema kraju prostorije šljapćući širokim stopalima po lakiranom mahagoniju. Za njim na podu ostadoše dvije zgužvane čarape poput dvije pseće kakice, ustvari poput dva pitbull shita.
Uđe u usku prostoriju u čijem su desnom zidu stajala trezorska vrata. Utipka šifru i ona se uz tiho zujanje otvore, a kad uđe ,uz isto se zujanje i zatvore. Uspenje se stepenicama grabeći sve po dvije.
Mare, evo me ! Bit će sad krkanja ! Je li sve spremno ? – poviče otvarajući vrata sa žutim staklom izbrazdanim kolutovima.
Iza vrata se ukaže hodnik čiji su zidovi prebojani uljanom bojom i uzorkom drveta. Na ormariću za cipele je stajao vezeni ukras, a na zidu visila slika Srca Isusova. Nasuprot njoj uokvireni poklopac bombonijere na kojem je prikazan dolazak Hrvata. Pretrči hodnik i uleti u kuhinju.
Televizor je bučio toliko da se na njemu tresla vaza i plastično cvijeće u njoj. Zdenko se baci na leopard prekrivač kojim je bio zaštićen kauč. Počeše se po trbušini pomičući donju majicu lijevo desno i poviče Mari da mu donese rakijicu.
Mare izroni iza zavjese koja je napola skrivala jednostavnu kuhinju. Pregača opasana preko šarene kućne haljine je otkrivala da je i Mare ljubiteljica dobrog zalogaja.
Jeba ti nji' i nji'ove ručkove ! Stave na pjat ka da se tić posra. Da mi nije ovo bokun tajnog stančića, ubija bi se. Ajde, brzo vadi kaštradinu i rašćiku dok ja poločen rakiju. A šta ću se sad naderat !

Autor: Zlatna djeva

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.